trykk på bildet for å zoome

Veiledningen fra FHI og mattilsynet

Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom.

Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet må fosskoke (se bilde). En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.

Etter at vannet har fosskokt må det få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende (f.eks. nedkjøling i kjøleskap). Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.

Se alle retningslinjer ved kokevarsel her.


Lagt inn: 01.03.2021